HomeNieuwsSGP: behoud cafetariaregeling seizoenarbeiders

SGP: behoud cafetariaregeling seizoenarbeiders

Publicatiedatum: 8 nov. 2017

 

In de land- en tuinbouw werken elk jaar ongeveer 150.000 seizoenarbeiders. Die komen vooral uit Oost-Europese landen en steken in de seizoenpieken de handen uit de mouwen, in de fruitpluk, bij de aspergeoogst, enzovoorts. Deze seizoenarbeiders krijgen ten minste het wettelijk minimumloon. Tot op heden geldt de cafetariaregeling: werkgevers mogen kosten voor levensonderhoud, huisvesting en reizen fiscaal onbelast vergoeden door deze uit te ruilen tegen bruto looncomponenten gekoppeld aan gemaakte overuren. Door een wijziging van de Wet minimumloon dreigt deze cafetariaregeling afgeschaft te worden: voor overuren gaat ook het minimumloon gelden, waardoor uitruil niet meer mogelijk zou zijn.

De SGP waarschuwt voor de gevolgen. SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf: ‘Afschaffing van de cafetariaregeling zou betekenen dat werkgevers een euro per uur meer gaan betalen, terwijl de seizoenarbeiders er een euro per uur op achteruit gaan. Dat zou de tuinbouw een lastenverzwaring van tientallen miljoenen euro’s opleveren. Ondernemers vragen zich ook af of er nog wel genoeg seizoenarbeiders naar Nederland willen komen. Ik pleit daarom voor handhaving van de cafetariaregeling.’  

Gisteren heeft Elbert Dijkgraaf in een Kamerdebat aan minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) gevraagd om in overleg met de sector met een oplossing te komen. De minister gaf aan dat via de CAO een regeling getroffen kan worden. Hij heeft toegezegd dat hij in overleg gaat met de sector en binnenkort de Kamer hierover zal informeren.