HomeNieuwsWerkbezoek Israel: kansen voor samenwerking

Werkbezoek Israel: kansen voor samenwerking

Publicatiedatum: 24 jul. 2019

 

Een delegatie van de SGP-fractie in de Tweede Kamer, waaronder landbouwwoordvoerder Roelof Bisschop, bracht een 5-daags werkbezoek aan Israël. De delegatie bezocht ook enkele bedrijven en onderzoeksinstituten in de landbouw. De groep ging met huiswerk terug naar Nederland.

Hier bij een samenvatting van de landbouwwerkbezoeken in een beeldverslag:

1. Bezoek aan een christelijke, palestijnse boer op de westelijke Jordaanoever, vlakbij Jeruzalem. Noodgedwongen moet hij zelf voor de watervoorziening van zijn gewassen zorgen. Hij vangt in het winterseizoen regenwater op en slaat dat onder de grond op.

 

2. Bezoek aan Taranis in Tel-Aviv. Deze start up, opgericht met steun van de Israelische Innovation Authority, loopt voorop in de ontwikkeling van tools voor precisielandbouw. Het bedrijf ontwikkelt en levert apparatuur en programma's waarmee op bladniveau beestjes, plekjes en ziektes gescand en geanalyseerd kunnen worden. Drones vliegen met een snelheid van 200 km/uur in 6 minuten tijd over een perceel van 80 hectare en geven de boer een schat aan informatie. De opbrengststijging gaat ruimschoots over de jaarlijkse kosten heen. Het bedrijf staat open voor samenwerking met Nederlandse partners.

 

3. Presentaties door het Volcani Center, een agrarisch onderzoeksinstituut. Het instituut was er al vóór de oprichting van de staat Israël. Het doet veel onderzoek rond het thema waterschaarste. De onderzoekers vertelden dat in Israël 85% van het water gerecycled wordt. Het instituut werkt samen met onderzoeksinstituten over de hele wereld. Ze zouden ook graag op structurele basis samenwerken met de Wageningen Universiteit. Zo'n overeenkomst is er helaas nog niet. In veel landen wordt geld uitgetrokken voor dergelijke samenwerkingsverbanden. In Nederland niet. Het instituut gaf aan dat ze graag haar kennis over het omgaan met waterschaarste naar Afrika zou willen brengen. Juist Wageningen heeft een groot netwerk in Afrikaanse landen. Samenwerking tussen Volcani en Wageningen zou dus vruchtbaar kunnen zijn! De SGP gaat kijken wat ze hierin kan betekenen.

4. Werkbezoek bij de Brurim Farm van veredelingsbedrijf Hazera Seeds. Het bijzondere van dit bedrijf is dat het een Nederlands-Israëlisch bedrijf is, met hoofdkantoren in beide landen. De Israëlische CEO vertelde ons dat deze samenwerking juist de kracht van het bedrijf is: 'Israëli zijn innovatief. Doordat mensen hier vaak in een onzekere en onveilige situatie zitten, leren ze omgaan met uitdagingen. Ze geven nooit op, maar bedenken voor alles een oplossing. Nederlanders kunnen zich echter beter organiseren.' De CEO gaf de Nederlandse overheid ook een compliment. Ze denkt veel meer met bedrijven mee dan de Israëlische overheid. In Israël lopen bedrijven vaak tegen bureaucratische rompslomp aan. 

5. Last but not least: een bezoek aan het Gilat Center, een soort proefboerderij in het noorden van het droge Negev-gebied. Verbazend hoeveel teelten in dit droge gebied nog mogelijk zijn. Van de Israëlische expertise op het gebied van het omgaan met waterschaarste kunnen we nog veel leren.