HomeNieuwsWerkbezoek Ko-Kalf

Werkbezoek Ko-Kalf

Publicatiedatum: 2 sep. 2019

 

 

SGP-Kamerlid Roelof Bisschop ging dit zomerreces op werkbezoek bij Ko-Kalf. Het biologische melkveebedrijf heeft enkele boerderijen en ongeveer 300 hectare grond. Het bedrijf had eerst vleesvee, maar wilde omschakelen naar melkvee. De omschakeling van de stallen kostte een paar miljoen euro. Maar toen kwamen de fosfaatrechten… Het bedrijf kreeg nauwelijks rechten toegekend, omdat het op de peildatum nog geen melk leverde. Het bedrijf viel echter ook buiten de boot voor de knelgevallenregeling, omdat het bedrijf niet als startend melkveebedrijf aangemerkt wordt: de vleesveekoeien (Blonde d'Aquitaine) die er in 2015 nog waren, worden gezien als melkkoeien. 

LNV heeft de individuele beoordeling van een eventuele 'disproportionele last' doorgeschoven naar de rechter. Dat kost tijd. Ko-Kalf wacht nog steeds op een uitspraak. Ondertussen is al wel een boete uitgedeeld en wordt daarmee gedreigd. Alle melkkoeien die na 2015 naar het bedrijf waren gehaald, zijn inmiddels weer afgevoerd. De toekomst van het bedrijf staat op het spel. De lege stallen geven een schrijnend gevoel.

De SGP vindt het niet eerlijk hoe met knelgevallen als deze omgesprongen wordt. SGP-landbouwwoordvoerder Roelof Bisschop blijft kijken of er nog mogelijkheden zijn om deze knelgevallen tegemoet te komen.

Hierbij een sfeerimpressie: