HomeDossiersMinister vóór landbouw

Minister vóór landbouw

Minister vóór landbouw

Boeren, tuinders en visser zetten zich er letterlijk dag en nacht voor in om voor iedereen voldoende, betaalbaar en veilig voedsel te produceren. En dat zo duurzaam mogelijk.

Er is ook werk aan de winkel voor de overheid! Consumenten en de grote supermarkten willen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Ook Den Haag en Brussel helpen niet mee. Belastingen en iedere keer nieuwe, bureaucratische regels jagen de kostprijs op. Maar, hoe kun je groen zijn als je rood staat? We moeten zorgen dat de prijs omhoog gaat, kosten naar beneden en overbodige regels weg. In ieder geval is een minister vóór landbouw nodig om dat voor elkaar te boksen.

Het is daarom jammer dat het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij in 2010 door CDA en VVD is opgeheven. De landbouw moest het doen met een staatssecretaris. De SGP wil weer gewoon een minister van Landbouw. Een met hart voor boeren en tuinders.  

Werk aan de winkel!

De landbouw is een motor voor veel bedrijvigheid. De export levert Nederland miljarden euro’s op. De prijzen staan echter onder druk, terwijl de kosten en het aantal regels zijn gestegen. Momenteel kunnen boeren en tuinders onvoldoende investeren in het eigen bedrijf, duurzaamheid en dierenwelzijn. Dat moet anders. De sector heeft daarom een vakminister nodig die kennis van zaken heeft en van wanten weet. 

Tijd voor de boer

De praktijk leert dat het ministerie van Economische Zaken waar de landbouw nú onder valt steeds minder denkt vanuit het belang van de boeren. Er is niet genoeg tijd om dossiers goed en snel op te pakken en veel te weinig actie op Europees niveau. Veelzeggend is de misère rond derogatie en fosfaatrechten. Daarom wil de SGP weer een echte minister van en voor Landbouw. Het is tijd voor de boer!

Vuist op tafel

Een minister kan met de vuist op tafel slaan. Tijdens de wekelijkse ministerraad. En in Brussel. Hij heeft meer invloed dan een staatssecretaris.

Deze minister moet werk maken van:

-          Een landbouwakkoord

-          Lastenverlichting

-          Meer ruimte voor markt- en prijsafspraken

-          Beter mestbeleid

-          Ruimte voor innovatie

Laatste nieuws

Te streng voor stikstof en PFAS, te slap voor Belgisch baggervuil

Te streng voor stikstof en PFAS, te slap voor Belgisch baggervuil

27 sep. 2019 | Tweede Kamer
Liever 10 koeien in de wei dan 1 vliegtuig in de lucht

Liever 10 koeien in de wei dan 1 vliegtuig in de lucht

25 sep. 2019 | Tweede Kamer
Werkbezoek Ko-Kalf

Werkbezoek Ko-Kalf

2 sep. 2019
Werkbezoek Israel: kansen voor samenwerking

Werkbezoek Israel: kansen voor samenwerking

24 jul. 2019
Laat honden veilig rondlopen!

Laat honden veilig rondlopen!

3 jul. 2019
Aanpak veenweidegebieden: maatwerk nodig!

Aanpak veenweidegebieden: maatwerk nodig!

1 jul. 2019
Overige artikelen