HomeDossiersMinister vóór landbouw

Minister vóór landbouw

Minister vóór landbouw

Boeren, tuinders en visser zetten zich er letterlijk dag en nacht voor in om voor iedereen voldoende, betaalbaar en veilig voedsel te produceren. En dat zo duurzaam mogelijk.

Er is ook werk aan de winkel voor de overheid! Consumenten en de grote supermarkten willen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Ook Den Haag en Brussel helpen niet mee. Belastingen en iedere keer nieuwe, bureaucratische regels jagen de kostprijs op. Maar, hoe kun je groen zijn als je rood staat? We moeten zorgen dat de prijs omhoog gaat, kosten naar beneden en overbodige regels weg. In ieder geval is een minister vóór landbouw nodig om dat voor elkaar te boksen.

Het is daarom jammer dat het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij in 2010 door CDA en VVD is opgeheven. De landbouw moest het doen met een staatssecretaris. De SGP wil weer gewoon een minister van Landbouw. Een met hart voor boeren en tuinders.  

Werk aan de winkel!

De landbouw is een motor voor veel bedrijvigheid. De export levert Nederland miljarden euro’s op. De prijzen staan echter onder druk, terwijl de kosten en het aantal regels zijn gestegen. Momenteel kunnen boeren en tuinders onvoldoende investeren in het eigen bedrijf, duurzaamheid en dierenwelzijn. Dat moet anders. De sector heeft daarom een vakminister nodig die kennis van zaken heeft en van wanten weet. 

Tijd voor de boer

De praktijk leert dat het ministerie van Economische Zaken waar de landbouw nú onder valt steeds minder denkt vanuit het belang van de boeren. Er is niet genoeg tijd om dossiers goed en snel op te pakken en veel te weinig actie op Europees niveau. Veelzeggend is de misère rond derogatie en fosfaatrechten. Daarom wil de SGP weer een echte minister van en voor Landbouw. Het is tijd voor de boer!

Vuist op tafel

Een minister kan met de vuist op tafel slaan. Tijdens de wekelijkse ministerraad. En in Brussel. Hij heeft meer invloed dan een staatssecretaris.

Deze minister moet werk maken van:

-          Een landbouwakkoord

-          Lastenverlichting

-          Meer ruimte voor markt- en prijsafspraken

-          Beter mestbeleid

-          Ruimte voor innovatie

Laatste nieuws

Boeren en vissers niet nóg verder aan de EU uitleveren

Boeren en vissers niet nóg verder aan de EU uitleveren

24 jun. 2020 | Tweede Kamer
Geborgde zetels waterschappen moeten blijven!

Geborgde zetels waterschappen moeten blijven!

23 jun. 2020
De duimschroeven van Remkes

De duimschroeven van Remkes

18 jun. 2020 | Tweede Kamer
Hoe de boer geraakt wordt door #corona

Hoe de boer geraakt wordt door #corona

11 jun. 2020
Twijfels over stikstofaanpak via diervoeders

Twijfels over stikstofaanpak via diervoeders

14 mei 2020 | Tweede Kamer
Kabinet koopt hart uit landbouw

Kabinet koopt hart uit landbouw

24 apr. 2020 | Tweede Kamer
Overige artikelen