20 september 2016

Boeren en tuinders krijgen trap na

De begrotingsplannen van staatssecretaris Van Dam beloven weinig goeds voor boeren en tuinders. Het begint al met de BTW-landbouwregeling. Het kabinet wil er per 2018 vanaf. SGP-kamerlid Elbert Dijkgraaf: “Daar ga ik niet mee akkoord. Met name kleine bedrijven moeten maar liefst 17 miljoen euro extra ophoesten. Dat betekent dat de boeren opnieuw de rekening betalen. Een evaluatierapport adviseerde op z’n minst een terugsluis van dit geld naar de landbouw, maar daar is in de begroting niets van terug te vinden. Onaanvaardbaar dus.”

Dan de NVWA. Die krijgt een paar miljoen euro extra. Maar dat is slechts tijdelijk. “De NVWA moet goed beslagen ten ijs komen om fraudeurs op te sporen en keuringen te doen. Tijdelijk extra geld is dus geen oplossing. Bovendien moeten ook de tarieven omlaag. Nu worden teveel kosteen afgewenteld op de sector,” zegt Dijkgraaf.

Van Dam wil verder 15 miljoen euro bezuinigen op agrarisch onderzoek en innovatie. Elbert Dijkgraaf: “Dat is het paard achter de wagen als je wil verduurzamen. Dat kan niet zonder onderzoek en innovatie. Ik snap de staatssecretaris echt niet. Dit is slecht nieuws voor de boeren en tuinders die vooruit willen. Als je rood staat, kun je niet groen zijn. Zo eenvoudig is het! Extra geld voor een vage voedselagenda gaat dat echt niet compenseren.”

Al met al is de SGP niet te spreken over deze begroting. Dijkgraaf: “Als je alles bij elkaar optelt, is er maar 1 conclusie mogelijk: boeren en tuinders krijgen een trap na. Want naast de punten die ik net noemde heeft de sector ook nog eens te maken met lage marktprijzen en meer eisen. Zie de fosfaatrechten, de handelsverdragen met Canada en de VS en de kentekenplicht voor trekkers. Dit kan zo niet langer. Het roer moet om.”